Voices of the Levites
MerkAz organiseert met steun van KUNSTENISRAËL een Nederlandse tournee van ‘Voices of the Levites’ uit Israël.Vier musici bespelen 16 nieuwe instrumenten geïnspireerd op eeuwenoude geschriften. Op zaterdag 13 april staan zij in MerkAz.
Meer dan tweeduizend jaar geleden zongen de Levieten in de tempels van Jeruzalem. In eeuwenoude Joodse bronnen staat beschreven hoe ze daarbij bijvoorbeeld de kinnor (lier) en de nevel (harp) bespeelden. Een aantal van de oude Levitische instrumenten is van generatie op generatie doorgegeven tot in de moderne tijd, zoals de fluit, de harp en de sjofar of ramshoorn. Maar er worden nog meer instrumenten genoemd. Veel meer dan de naam weten we er niet van. Hoe klonk de gittit of hoe zag een yedutun er uit? Laat staan dat we weten hoe het gezang van de Levieten heeft geklonken.
Ilan Green (Tel Aviv, 1963) is een kunstenaar, geen wetenschapper. Eerder maakte hij sound sculptures en installaties. In de oude geschriften zocht Green geen bewijs, maar inspiratie. In zijn werkplaats ontstonden percussie-instrumenten, strijk- en tokkelinstrumenten en een fluit. De Machol werd een stervormige trommel bespannen met huiden. Dadel, vijg en druif transformeerden onder de handen van Green in klein slagwerk. In een jaar tijd bouwde hij 16 instrumenten. De groep speelt geen oude muziek, maar zoekt nieuwe geluiden.
Afrikaanse percussie begeleidt Indiase zangtechnieken. Toegankelijke melodieën en aanstekelijke ritmiek verraden Greens achtergrond als rockmusicus. David’s harp die soms melancholisch zingt, maar ook kan scheuren als een elektrische gitaar – het kan allemaal bij Green. De voorstelling ‘Voices of the Levites’ vertelt aan de hand van eeuwenoude teksten het verhaal van de instrumenten en het leven in de tijd van de grote tempels in Jeruzalem. Voor Ilan Green is de Tempel in Jeruzalem een begrip dat alle Joden aanspreekt, religieus of niet. Het is een symbool waar iedereen zich mee verbonden voelt, de deur naar een gezamenlijk verleden.