Victoria Hanna: A Painter in Sound

De Israëlische artieste Victoria Hanna is een waar fenomeen. In haar werk brengt ze stem, taal en muziek op een bijzondere en soms ook verontrustende manier samen.

Haar muziek is een combinatie van oude en hedendaagse muziek en haar teksten zijn religieus en filosofisch geïnspireerd. In haar composities maakt ze gebruik van verschillende taalkundige en muzikale technieken. Zij verkent de grenzen van haar stem en ze speelt met letters, woorden en klanken. Victoria Hanna ziet zichzelf in de eerste plaats als een beeldhouwer of schilder van klanken: “The concept of being a singer is very boring. It’s much interesting for me to feel that I am a sculptor, I am a painter in sound. The space is my canvas, my voice is the paint. The letters are my buddies.”

Van de zomer bracht ze na haar debuutalbum uit, getiteld ‘Victoria Hanna’. Op dit album staan tien composities van haar hand, waarin ze hiphop, pop en Israëlische muziek met elkaar vermengt. Musicus en recensent Mischa Andriessen gaf onlangs 4 sterren aan dit album. De volledige tekst van deze recensie is hieronder te lezen.

 De Israëlische zangeres Victoria Hanna noemde haar album naar zichzelf. Dat is ook de best denkbare titel, want ze heeft een zeer indringend en persoonlijk album afgeleverd. Victoria Hanna is vernoemd naar haar twee oma’s, schrijft ze in de hoestekst. De ene was onconventioneel en rebels. De ander vroom en dociel. Dat zijn nogal uitersten, maar Hanna brengt ze knap bij elkaar. De eerste helft van de plaat is gevuld met opzwepende en ook wel uitdagende muziek. Weelderig gearrangeerd en met sensuele ritmes, waarin ook de Arabische wortels van de Israëlische worden blootgelegd. Teksten uit de Thora worden gerapt, Hanna heeft de nodige recalcitrantie van haar oma geërfd. Halverwege de plaat wordt de muziek steeds verstilder en zachtmoediger. Haar stem, die eerst door strijkers en drums werd gedragen, moet het karwei grotendeels alleen klaren. En dan wordt het heel intiem, ongemakkelijk haast, alsof ze je een lang binnengehouden geheim toevertrouwt. Daar komen twee karakters bij elkaar en weet Hanna tegelijkertijd lieflijk en weerbarstig te zijn. Ook haar stem zoekt de uitersten op. Soms donker en zacht, soms breekbaar hoog.

Mischa Andriessen (Trouw, 23-11-2018)

Enkele video’s:

  • ‘Aleph Bet Song (Hoshana)’:

Plaats: MerkAz, Magdalenastraat 1a, 3512 NH Utrecht

Datum: 27 maart 2019

Tijd: 20.00 uur

Tickets:           € 20 aan de kassa;  € 18 in de voorverkoop.

Bestel tickets

NB Aan de kassa kan alleen met contant geld worden betaald. Gekochte tickets kunnen niet worden geretourneerd.