Fillmavond: Souvenirs

In aanwezigheid van regisseur Shahar Cohen wordt de documentaire Souvenirs (Israël/Nederland, 2006) vertoond. Joodse filmmaker trekt met zijn vader door Europa, op zoek naar diens verleden als soldaat in de Tweede Wereldoorlog en de vele Hollandse liefjes die hij had.

Op donderdag 2 februari a.s. vanaf 19:30 uur wordt de documentaire Souvenirs (Israël/Nederland, 2006, 75 min.) vertoond. Shahar Cohen, die met Halil Efrat de film heeft geregisseerd, zal hierbij aanwezig zijn.

Shahar Cohen (36) is afgestudeerd aan de filmacademie, maar helaas al enige tijd werkeloos. Zijn 82-jarige vader Sleiman weet daar wel een oplossing voor: hij stelt zijn zoon voor een film te maken over hetgeen hij heeft meegemaakt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, daar zou hij zeker succes mee hebben! Shahar was hier nogal sceptisch over, maar ging – met tegenzin – met zijn vader mee naar een reünie van de Joodse Brigade. Hier hoorde hij de veteranen allerlei verhalen vertellen over hun training in Libië, over de gevechten op het Italiaanse platteland en over hun verblijf in Nederland na de bevrijding. Ze schepten op over hun Nederlandse liefjes, waar ze hun ‘souvenirs’ bij hadden achtergelaten, een baby! Shahar, die door zijn vader ook al werd aangespoord om kinderen op de wereld te zetten, raakte gemotiveerd voor de film. Als hij in Nederland een zus of een broer had, dan kon die mooi voor de kleinkinderen zorgen! Dus stapten vader en zoon in de auto en lieten de geschiedenis herleven, van Israël naar Italië en dan naar Nederland. Ze lachen, ze kibbelen om allerlei zaken en ze groeien steeds meer naar elkaar toe. Shahar heeft een geheime agenda, met hulp van de Nederlandse detective Els Leijs speurt hij naar de ‘souvenirs’ die zijn vader in Eindhoven en Alkmaar achtergelaten zou hebben. Maar in de praktijk vindt hij veel meer: hij leert zijn vader, de held uit zijn kinderjaren, die hem de laatste jaren steeds aan zijn hoofd zeurt, beter kennen en waarderen. Deze onderhoudende en ontroerende road-movie bevat ook historisch filmmateriaal en beweegt zich op het spanningsveld tussen mythe en werkelijkheid, de eigen herinnering en de historische context.

Zie ook:

https://m.youtube.com/watch?v=KHTRnUqobNc

https://m.youtube.com/watch?v=6KH0T0ITKOU

Entree: € 5 per persoon.

SVP Aanmelden via.: anat.keysar@gmail.com