CD-presentatie ‘Lacrimosa’

Tijdens de Culturele Zondag presenteert Gaudeamus de CD ‘Lacrimosa’ in MerkAz

CD-presentatie van bijzonder werk voor 7 violen van componist Maxim Shalygin
Shapeshift Ensemble o.l.v. Maxim Shalygin

“Waarom hebben requiems altijd maar één Lacrimosa, de smeekbede om eeuwige rust voor arme zondaars? Alles wat componisten hebben te zeggen is hier samengebald, wat het voor mij tot het mooiste deel van het requiem maakt”, aldus Maxim Shalygin. Zijn eigen “Lacrimosa”, voor de bijzondere bezetting van zeven violen, dat hij schreef in opdracht van Gaudeamus en November Music, bestaat uit niet minder dan dertien kleinere Lacrimosa’s. Op 3 juni a.s. vanaf 14.00 uur is de cd-release op het Utrechtse TRPTK-label met een live optreden in de intieme akoestiek van MerkAz.

Ooit ontstaan uit de uitvaartmis, behoort het Requiem al sinds mensenheugenis tot een van de meest geliefde genres van de geestelijke muziek. Het hart van elk Requiem is het Dies Irae. Deze bede om vergeving en verzoening heeft in de geschiedenis een ongekende weerklank gevonden. Maar er ontbrak tot dusver een volledig instrumentale variant. Tot nu. Ensemble Shapeshift en de Oekraïense componist Maxim Shalygin creëren een meeslepende, originele visie op het genre. De violen vervangen de menselijke stemmen en klinken als een smeekgezang, als een jammerklacht vol wroeging, als gekwinkeleer van vogels. En juist deze afwisseling brengt ons bij de kern van het Lacrimosa — misschien wel de tekst waarin de mens het meest direct bidt tot zijn God om vergeving en genade. Lacrimosa or 13 Magic Songs wil de ziel van de mens aanspreken en hem aansporen tot zelfreiniging en vergeving, tot verzoening met de wereld en met zichzelf — tot alles wat ons vandaag de dag in ons leven ontbreekt.

Het einde van de Dies Irae

Op die dag van tranen rijzen

alle mensen uit hun as en

staan terecht, want zij zijn schuldig.

God, weest u hun toch genadig,

Jezus, onze lieve Heer,

Geef hun vrede, geef hun rust. Amen.

 

dirigent Maxim Shalygin | viool Emmy Storms, Ernst Spyckerelle, Andrii Chugai, Eduardo Paredes, Fiona Robertson, Anna Antipova, Anna Britala