Vilde Katshke ‘De Smaak van het Paradijs’

Op 13 januari komt Vilde Katshke (Gottfrid van Eck, vertelling en klarinetten; Tessa Zoutendijk, viool en Pit Hermans, cimbaal) met de vertelvoorstelling ‘De Smaak van het Paradijs’.

‘Het paradijs. Heb je er ooit over nagedacht hoe het daar is? Hoe het daar ruikt, smaakt en hoe het licht daar valt? Ik ben er nog altijd vol van. Het paradijs is het einde. En het begin van alle leven. Ieder mens is – net als ik – voor zijn geboorte een engel geweest. Op een kwade dag komt de verdrijfengel je halen en knipt je vleugels af. Daarna knijpt hij in je in de neus, zodat je je niets meer herinnert van je leven als engel. Ten slotte stuurt hij je als onwetende ziel naar de aarde en begint je nieuwe leven. Zo gaat het altijd. Maar bij mij liep het allemaal een beetje anders.’

Zo begint het verhaal van het joodse engeltje Shmuel die dankzij een list zijn herinneringen aan het paradijs heeft weten te behouden. Hij vertelt over de avonturen met zijn engelvriendje Pisjerl en over zijn ontmoetingen met bijbelse figuren zoals koning David en de profeet Elia. Ze blijken een stuk minder ‘heilig’ en deugdzaam dan we zouden verwachten. De smaak van het paradijs blijkt verrassend anders dan we dachten.

Dit lichtvoetige verhaal – naar de roman ‘Het lied van het paradijs’ van de Jiddische auteur Itsik Manger – wordt omlijst met vrolijke en melancholische klezmermuziek.
website: www.klezmertrio.nl en www.gottfridvaneck.nl