Rolinha Kross

Op 14 maart komt Rolinha Kross naar MerkAz. Zij brengt een soloprogramma met Jiddisje liederen, onder het motto ‘Mir rayzn di shtrunes bis tsum platzn!’ Dat betekent zoveel als: ‘We gaan tekeer op die snaren totdat ze barsten!’ Wees dus voorbereid op een virtuoze explosie van klezmer, Jiddisje en zigeunermuziek, afgewisseld met verstilde momenten. De begeleiding bestaat uit: Bokkie Vink (cimbalom), Willem Raadsveld (contrabas) en Jaap Heijboer (viool).

Rolinha heeft een Joods-Tsjechische moeder en een Surinaamse vader. Ze behoort tot de top van de Nederlandse vertolkers van het Oost-Europese en Jiddisje lied. Al jarenlang is zij te gast op alle grote Nederlandse en buitenlandse podia voor wereldmuziek. Haar stijl is een fusion van Jazz, Balkan en Jiddisje muziek: Klezjazz, een ‘Kross-over’ van stijlen die teruggaan op haar rijke culturele achtergrond. Rolinha is een veelzijdig zangeres. Door de jaren heen heeft ze zich vele genres eigen gemaakt: van Musical tot Jazz-standards en van Flamenco tot Franse chansons. Ze houdt van improvisatie en springt graag in op muzikale uitdagingen. Vanaf 2002 is ze zangeres bij de klezmergroep Mazzeltov, met wie ze vier cd’s opnam.

In de Volkskrant werd over haar geschreven:

“Rolinha Kross heeft zich tot een zangeres van klasse ontwikkeld. Haar stem is daadkrachtig, loepzuiver, extrovert als haar begeleiders zich onderdompelen in uitbundigheid; en fluweelzacht en sensueel in de intieme passages.”

Als voorproefje is hier een video-impressie te zien van haar optreden in het DeLaMar-theater in 2011:

Haar website is te vinden op: http://www.rolinhakross.com/index.php?lang=NL.

Entree: 15 euro
Aanvang 20.00 uur