Filmavond: Treffpunkt Erasmus

Documentaire van regisseur Annet Betsalel over de Oost-Duitse illustrator Werner Klemke, die honderden Nederlandse joden heeft gered tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Filmavond: Treffpunkt Erasmus

Donderdag 8 december om 19:30 uur in MerkAz

Documentaire over de Oost-Duitse illustrator Werner Klemke, die honderden Nederlandse joden heeft gered tijdens de Tweede Wereldoorlog, in aanwezigheid van de regisseur Annet Betsalel.
Entree: € 5 per persoon.
SVP aanmelden via: anat.keysar@gmail.com

De documentaire ‘Treffpunkt Erasmus’ vertelt het verhaal van Wehrmacht-soldaat en illustrator Werner Klemke, die in de oorlog meewerkte aan een onderduiknetwerk in ’t Gooi waardoor vele honderden levens werden gered. Het bijzondere verhaal van de vermaarde Oost-Duitse illustrator Werner Klemke werd in 2011 ontdekt in de synagoge van Bussum. Naar voren kwam dat in de Amsterdamse boekhandel ‘Erasmus’ Wehrmacht-soldaten Werner Klemke en zijn vriend Johann Gerhardt leden van de Joodse familie Van Perlstein hadden ontmoet. Met groot persoonlijk risico vervalsten zij documenten voor hen, zodat ze als niet-Joden door het leven konden gaan. Vervolgens werkten de Duitse soldaten mee aan het opzetten van een groot onderduik-netwerk in het Gooi, waarmee zij niet alleen honderden Joden, maar ook Britse piloten, Duitse deserteurs en Nederlandse politieke vluchtelingen redden. Animaties van Klemke’s geniale tekeningen over zijn oorlogsbelevenissen vormen de rode draad van deze ontroerende documentaire.

Trailer: https://m.youtube.com/watch?v=8eEGIgoLb88

Zie ook:http://www.mezzoprod.com/treffpunkterasmus_nl/

merkaz2016-treffpunkt-erasmus